Rondreizen door Thailand

Rondreizen door Thailand is per definitie niet duur. Tijdens mijn reis van drie maanden door het mooie land stond ik er vaak van te kijken hoe goedkoop sommige transfers waren. Zo zijn wij bijvoorbeeld voor 500 Baht per persoon (omgerekend €12,50) van het plaatsje Ao Nang in Krabi naar het eiland Koh Phangan gereisd. Ik heb het even opgezocht en de reis heeft hemelsbreed een lengte van 277 km. Een stuk waar je in Nederland gemiddeld 2,5 uur over rijdt.

Minibus

In Thailand werkt dit echter anders. Wat vaak gebeurt bij deze transfers is dat je met een klein busje wordt opgehaald voor je hotel. Vervolgens rijd je 30-45 minuten naar een centrale ontmoetingsplek waar constant minibusjes af en aan rijden. Houd er rekening mee dat je vaak nog erg lang op deze ontmoetingsplek moet wachten. Het is niet uitzonderlijk dat anderhalf tot twee uur later je pas met grote bussen verder rijdt. In de tussentijd zit er niets anders op dan wachten.

Uren reistijd

Voor onze transfer naar Koh Phangan stond er na deze lange wachttijd nog een busreis van maar liefst 4,5 uur op het programma. Je kunt je misschien voorstellen dat we moe en hongerig de bus uitkwamen. Maar nee, nu waren we er nog niet. Aangekomen bij de pier in Suratthani stapten we na nog eens een uur wachten op de boot richting het eiland. Een grote chaos, veel te veel mensen werden allemaal op dezelfde boot gestopt. Wij hadden geluk dat we nog een zitplaats konden bemachtigen. Veel medereizigers moesten echter de gehele reis blijven staan.

Zo gebeurde het dat wij ’s ochtends om 10 uur werden opgehaald bij ons hotel en ’s avonds om 21.00 op de volgende plaats van bestemming waren. We waren helemaal uitgeput van deze reis. Gelukkig hadden we nog een volle week op het eiland Koh Phangan waardoor we het ons konden veroorloven om lekker een paar dagen uit te rusten. De rest van de tijd hebben we op een scooter het hele eiland rondgereden. Maar ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen die Thailand bezoekt zo lang op dezelfde plek kan blijven.

Vliegen

Mijn advies is dus, als je financieel de mogelijkheid ziet om dit soort transfers door middel van een vlucht te doen: doe het! Je gaat er geen spijt van krijgen! Voor een paar tientjes meer kom je zeer comfortabel en uitgerust aan op de volgende bestemming. Vol energie om de leuke plekjes te ontdekken!